Dzień Unii Europejskiej

Politycy i działacze łódzkiego SLD nie zapomnieli o Dniu Unii Europejskiej. Wspólnie z przedstawicielami Nowoczestnej rozdawali mieszkańcom Łodzi flagi unijne.

Przypadający 9 maja Dzień Unii Europejskiej ustanowiony został w rocznicę przedstawienia Planu Schumana, który powołał do życia Europejską Wspólnotę Węgla i Stali, dając początek późniejszej Unii Europejskiej. Politycy SLD i Nowoczesnej przypominali dziś, że Unia to nie tylko wspólnota interesów, ale też wspólnota wartości, a Polska zawdzięcza jej rozwój i bezpieczeństwo.

"Dzisiejsze święto to dobry moment, żeby powiedzieć, jak Polska zmieniła się przez te 14 lat odkąd jesteśmy w tej wielkiej rodzinie państw europejskich" - mówił w trakcie konferencji prasowej Tomasz Trela, przewodniczący SLD w województwie łódzkim.

"Myślę, że każdy Polak wie, jakie mamy korzyści z członkostwa w europejskiej rodzinie. 26 lat temu mieliśmy tylko 100 kilometrów autostrad, dzisiaj 1644" - podkreślała Małgorzata Niewiadomska-Cudak przewodnicząca Forum Równych Szans i Praw Kobiet.

Zmiany, jakie nastąpiły dzięki przynależności Polski do Unii Europejskiej, są widoczne gołym okiem w całej Polsce, o czym wspomniał Tomasz Trela:

"Dzięki pieniądzom unijnym przebudowana została Trasa W-Z, możliwa jest rewitalizacja Łodzi i modernizacja placówek edukacyjnych".

Unia to jednak nie tylko fundusze, to także wspólne wartości, których należy przestrzegać, o czym często zapomina rządzące Prawo i Sprawiedliwość, traktując Unię Europejską wyłącznie jako źródło finansowania, całkowicie ignorując wartości i solidarność europejską.

Dzień Unii Europejskiej 2018 w Łodzi

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!